Arkisto ajalta joulukuu, 2012

Kiitos tästä vuodesta!

Olipahan vuosi! Parikymmentä keikkaa, pientä radiohittiä, paitabisneksiä ja yrittäjyyden opettelua. Kiitos kaikille ketkä olivat tavalla tai toisella mukana!

palmupuistikko-kollaasi-2012

Kuvaa klikkaamalla näet sen täysikokoisena.

Kadonneet kovalevyt osa 2: Lauantai osa 2 mixdownbetarevisit

Lauantain kunniaksi päätin pudotella tänne pitkästä aikaa uuden vanhan rallin. Teemaa noudattaen kadonneissa kovalevyissä pomppii kappaleita joita ei muuten olisi tullut julkaistua ikuna. Tänään vuorossa on pieni poikkeus koska kappale on julkaistu vuonna 2000 TKK & Setä Tamu – Kaikki suvussa EP:llä, mutta pienen kasvojenkohotusoperaation takia träkki kelvatkoon tänne.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/72962715″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Kaikki lähti Herra Bakerin syntymäpäiväjuhlista joihin minut ja Tamu tilattiin esiintymään. Toivelistalla oli myöskin että tiputettaisiin vähän vanhempaa kamaa keikalla. OK noh yleensä noita vanhempia ralleja, poislukien ”Tuu mun autoon” sekä ”Yön kunkut 2”, ei tule lisättyä keikkalistoihin ihan vaan sen takia että soundi on hivenen vanhentunut eivätkä kappaleet oikein taivu uusien träkkien rinnalle niin että kokonaisuus olisi toimiva. Tietty joitain tiettyjä biisejä toivotaan ja ymmärrän yskän hyvin koska itsellekin viime kesän Ice Cuben keikalla ne pärisivimmät biisit olivat juuri niitä alkupään tuotantoja.

Se mitä kappaleelle tehtiin oli aika pientä mutta kuitenkin kappaleen keikkakuntoisuus parani meidän silmissämme huomattavasti. Ensimmäisenä karsittiin viimeinen verse kokonaisuudessaan pois koska tuntui että tuossa tuota tekstiä piisasi muutenkin jo tarpeeksi. Omissa seteissämme on hyvin harvoja ralleja joissa esiintyy kolme verseä muutenkaan. Seuraavana iskettiin säkeistöjen kimppuun joista muokattiin hivenen tekstiä että saatiin flow edes osittain takaisin 2000-luvulle. Lyhensin myös muistaakseni omaa verseäni yhdellä patterilla (noin 10 sekunttia) että kappale olisi vähän timmimpi. Sedän maagisista soundimuokkauksista en hirveästi muuta osaa sanoa kun että oskilaattorit pistettiin örisemään paremmin ja vingut viilattiin kuntoon.

Kappale nauhoiteltiin omaan keikkatreenikäyttöön, mutta kyllä tämä nyt tälläisenä demobetarevisit-versionakin ansaitsee paikkansa interneetsissä.

Huikeaa lauantaita boom! Stay safe!

Näin tehtiin ”Hei Scully” musavideo

Hyvää Joulua ! Ajattelin järjestää teille hieman ajankulua aaton ratoksi ja kirjoitella Hei Scully -musavideon syntytarinan. Kun kirjoitan tätä, teosta on katseltu Youtubesta kolmessa päivässä yli 50.000 kertaa ja se ylsi reilussa vuorokaudessa iTunesin sinkkulistan sijalle 2 ja niittää mainetta mm. YleX:llä.

Musavideoita voi tehdä monella tavalla. Esimerkiksi Kannut (Kesä 2011) -video tehtiin hetken mielijohteesta bänditreeneissä Kunkun studiolla, kahdella iPhonella. Yhdistelin videoon jopa paikan päällä luurien videoklippeihin tallentunutta autenttista ääntä treeneistä. Tottakai leikkelin tuotosta hyvän tovin jälkeenpäin, mutta käsikirjoitusta ei ollut. In the heat of the night -video taas tehtiin lähes kaikkia taiteen sääntöjä noudattaen hiottuine käsikirjoituksineen ja kuvasuunnitelmineen. Soolobiisini Jos sä joskus päädyt Berliinin -videon idea ja toteutus oli aika pitkälle hyvän ystävämme ja hovikuvaajamme blindfire-Jussin pikku kätösten jälkeä. Videohan koostuu Berliinin reissuilla ottamistani valokuvista sekä pienestä tarinasta, jonka kuvasimme Vaasan paikallisliikenteen varikolla.

seta_tamu_jsjpb_rgb

Biisinä Hei Scully on musavideon tekoa ajatellen kovin kiitollinen. Tiukka aihe ja tarina, johon tietysti voi ideoida kaikenlaista, mutta kuten minulla on tapana, koitin pitää homman simppelinä. Ensinnäkin, kuvauspaikat täytyy rajata minimiin, hauskaahan tämän täytyy olla ! Jokainen kuvauspaikka on oma projektinsa tarpeistoineen ja muine sählyksineen. Yritän myös aina pitää mielessä, että kun emme ole Amerikassa, on turha yrittää tehdä sitä Amerikkaa. Ei se kuitenkaan näytä samalta kuin jenkkilässä, vaikka kuinka yrittäisi. Siihen on lukuisia syitä, joita en lähde tässä edes erittelemään.

Kunkku1

Ensimmäisiä ajatuksiani oli, että videoon tehdään päällekkäistarina, säkeistöissä Kunkun huone, kertseissä olen itse mukana ja vauhtia tarvitaan kontrastina Kunkun makoilulle. Kirjoitin videosta tarkan käsikirjoituksen. Loppuun asti mietitty käsikirjoitus on elinehto sille, että homma etenee mahdollisimman sujuvasti kuvaustilanteessa, etenkin tämän tyyppisissä ”juonellisissa” videoissa. Ongelmia tulee vastaan kyllä muitakin, kuin toimimaton tarina. Käsis on oltava kunnossa, se on kaiken perusta ja kivijalka. Kässäri tähän videoon syntyi tosi nopeasti, mutta tottakai sitä hiottiin Jussin kanssa matkan varrella.

Hei Scully käsis

Ajattelin, että voisi olla mahdollisuuksien rajoissa rakentaa Vanhiksen gedoustudiolle ”Kunkun huone” ja koska tila on verrattaen suuri, olisi mahdollista saada aikaan mukavan näköisiä eri kuvakokojen kamera-ajoja, eikä valaiseminenkaan pitäisi tuottaa hirveitä ongelmia, vaikka meillä on käytössämme hyvin rajattu määrä ammattikalustoa. Käytimme muunmuassa In the heat of the night -videossa käytettyjä Motonetin kympin leditaskareita yksityiskohtien valaisuun. Yllättäviäkin ongelmia ilmeni, kuten laavalamput, joiden toimintakuntoon saattaminen vaati erikoisia toimenpiteitä. Jouduttiin turvautumaan muinaisen lämpöpuhaltimen apuun, koska ”laavan” sulaminen ei tapahdu ihan hetkessä pelkän hehkulampun voimalla. Hätä keinot keksii !

Laavalampun lämmitys

Valaisu1

Sängyssä makoilu on verrattaen tylsää katseltavaa (vaikka siinä makaisi itse Pähkinä), joten tulin siihen johtopäätökseen, että kuvissa on oltava liikettä. Ja oikeassa olin, hyvältähän se liike näytti ! Käytimme Jussin kanssa paljon aikaa suunnitteluun, lavaste- ja tarvikelistaa täydenneltiin viikkokaupalla ja mietittiin, mitä Kunkun huoneessa täytyy olla, että saadaan se näyttämään tarpeeksi mielenkiintoiselta ja mielikuvitukselliselta.

Rakennusta

Kuvausviikonloppu lyötiin viimein lukkoon. Perjantai-iltana rakensimme huoneen, valaisimme sen ja katseltiinpa siinä vielä kuvatkin läpi. Näin ollen lauantaina, eli kuvauspäivänä aikaa ei tuhraantunutkaan kovin montaa tuntia. Kiitokset siitä myös lahjakkaalle freestyle -näyttelijälle Kunkulle, jonka näyttelijänlahjat ei videoidemme ansoista mene hukkaan. Mistä Hollywood onkaan jäänyt paitsi ! ”I bet Tom Cruise can’t do this sh*t” -lausahdus kuultiin Pähkinän suusta useita kertoja päivän aikana.

Kunkku3

Täytyypä vielä erikseen mainita, että Jussi rakensi tätä projektia ja jatkoakin ajatellen kärryn kameralle, jolla poskenpehmeät kamera-ajot toteutettiin. Hieno peli, toimi todella mainiosti, eikä muuten ollut kallis rakentaa. Osat maksoivat alle 100 euroa , mutta täytyy muistaa, että aikaa tällaisen pelin suunnitteluun ja rakennukseen tietysti kuluu ja tarvitaanhan siihen hieman keskivertoräppäriä älykkäämpi kaverikin väsäämään moinen.

Kuvaamamme osuudet leikkasin aika nopealla aikataululla heti kuvausten jälkeen. Ratkaisu oli hyvä, koska se antoi lisää perspektiiviä kertosäkeistöjen toteutukselle.

Kuvaaja intona

 

MakingOfScully2

Ulkokuvauspäivä koitti. Onneksi on kavereita ! Iso kiitos kaikille vielä kerran ! Kuvauspaku järjestyi ja vielä ilmaiseksi, FBI -agentti ajoi Jussin autoa ja valomiehet (2kpl) hoitivat pakun perältä homman kotiin. Jussi tietysti hoiti kuvauksen ja itse yritin parhaani mukaan ohjata tilannetta esiintymisen lomassa. Onneksi Jussin kanssa hommat toimii. Hän nimittäin ymmärtää kertaheitolla visioni tarvitsemistani kuvista ja muustakin. Homma on saumatonta ja siitä on suunnaton apu varsinkin, kun aika on kortilla. Ja tälla kertaa se oli, monestakin syystä. Saimme kuitenkin lähes kaiken oleellisen kuvattua noin tunnissa. Ainoastaan FBI -agenttipätkät kävi Jussi kuvaamassa jälkikäteen.

valoauto
MakingOfScully6
MakingOfScully7

MakingOfScully11

Jäljellä oli enää Kunkun pakkopaitakuvat ja loppukliimaksi, jossa mahtavan feikki-Scullyn roolin hoitaa M79. Kuvaukset oli ohi parissa tunnissa ja kaikki materiaali oli kasassa. Leikkasin videon arviolta kolmessa työpäivässä.

Ai niin, moni ehkä miettii, että mitä ihmettä nämä täysin irtonaiset ”hullujenhuone” kohtaukset tekevät videossa. No, olihan minulla siinä ajatustakin takana. Idean sain miettimällä 80-luvun musavideoita, joissa aika usein kesken kaiken normitouhun onkin ängetty mukaan jokin täysin abstrakti juttu. Esimerkiksi tukkahevivideoon pamahtaa joku ihme balettitanssija täysin puskista pariksi sekunniksi kesken pahimman tukanheilutuksen ja jyystön. Varttuneempi lukija tietää varmasti mitä tarkoitan. Tätä ajatellen mietin, että tähänkin olisi hyvä saada jokin ns. ”herättäjä”, jolla saadaan mielenkiinto uuteen nousuun, kun Kunkun huone on jo nähty. Ja se toimii !

Alkuperäisessä käsikirjoituksessani oli hieman erilainen loppukohtaus, mutta moninaisten syiden takia se jäi kuvamatta. Toisaalta Kunkun paluu pakkopaidassa, kuvitellen pelastavansa Scullyn, joka paljastuukin ihan joksikin muuksi, on hauska loppu videolle, enkä jäänyt kaipaamaan alkuperäistä ideaani.  Sedän erikoismaininta vielä Scullyn käsien aidolle bondage style -sitomiselle. Kiitokset siitä alan asiantuntijalle. Tämäkin taito löytyy lähipiiristä !

MakingOfScully13

MakingOfScully14

Leikkauksen jälkeen ei vieläkään olla finaalissa. Tarvitaan värimäärittely, jolla kuvien värimaailma yhtenäistetään, sekä mahdollisten erikoisefektien väsääminen, mikä meidän jengissä on Jussin heiniä ja täysin oma taiteenlajinsa. Tottakai tähän videoon tarvittiin hieman ylimääräistä taikaa – videossa on monia hauskoja yksityiskohtia, jotka paljastuvat tarkkasilmäiselle katselijalle. Koitapa esimerkiksi laskea, montako humanoidinaamaa videossa on.. Todettakoon vielä, että lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Seuraava video on muuten jo suunnitteluasteella !

Loppuun vielä podcastin muodossa ajatuksia kuvauksien etenemisestä, mukana myös todiste siitä, etten osannut ollenkaan aavistaa biisin saamaa suosiota, puhumattakaan radiosoitosta. Maailmassa monta ihmeellistä asiaa !

RAUHALLISTA JOULUA JA ONNELLISTA PÄHKINÄN VUOTTA 2013 ! ISO KIITOS KAIKILLE MENNEESTÄ VUODESTA 2012 ! 

Hei Scully nyt ulkona, katso video ja lataa biisi!

YleXillä jo viikon verran rakkautta saanut Kuningas Pähkinän ja Setä Tamun ”Hei Scully” on nyt pihalla koko komeudessaan. Katso video ja lataa tai osta biisi Hei Scullyn omalta minisaitilta.

Sedän yliluonnolliset terveiset !

Viimeaikaisten kivojen tapahtumien siivittämänä ajattelin pitkästä aikaa hieman höpistä teille. Ihmetellään muun muassa sitä, että Hei Scully soi tällä viikolla YleX viikon tehobiisinä ! Tämän taideteoksen julkaisupäivä on 21.12, eli ensi perjantaina. Jännittää ! LÖÖÖÖÖÖÖÖV !