Millä muusikko tienaa?

Jos aiot tänä vuonna osallistua yhteenkään piratismia koskevaan juupas-eipäs-keskusteluun, lue ensin Artist Revenue Streams -raportti. Kansantajuisesti kirjoitetun artikkelin lukemisen jälkeen sinulla on ainakin perustiedot kunnossa siitä, miten raha pyörii musiikkibisneksessä.

Jos olet piratismin puolestapuhuja, luettuasi ymmärrät kuinka pieninä puroina musiikin parissa työskentelevä saa fyffensä. Minua ärsyttää suunnattomasti, kun piratismia vähätellään ”voittehan te tehä keikkaa ja myydä paitoja” -argumentilla. Keikkaliksoista kun ei tihku penniäkään mm. biisinkirjoittajille, studiomuusikoille ja äänittäjille, eikä heidän naamoja näe fanipaidoissakaan. Merkkarin merkitys on kasvanut lähinnä siksi, että levymyynnin vuotavaa paattia yritetään paikata kaikin keinoin. Musiikki on päätuote, joten on reilua että senkin tekemisestä saa liksaa. Voithan toki kysyä talosi huoltomieheltä, tekeekö hän työnsä ilmaiseksi jos sinä kuljet kiitokseksi puistikoita RTK:n rotsi päällä.

Jos taas olet riutuva muusikko, jonka mielestä internet pitäisi räjäyttää, sinulla on 41 vaihtoehtoa muovinpalojen myynnin rinnalle. Nämä eivät ole teoriaa, vaan oikeita tulonlähteitä yli viideltätuhannelta muusikolta. Rakenna fanipohja ilmaisella musalla ja iske sitten levy tai kiertue kuten JVG. Olen aiemmin nyrpistellyt nenääni covermuusikoille, mutta loppujen lopuksi sekin on täysin rehellinen tapa ansaita elantonsa musiikista. Tai jos olet kaikista kingein, opeta muille mitä osaat – Pähkinäkin näkyy tekevän niin! Jos mikään näistä ei sovi, tiputa rimaa hieman niin saat hauskan harrastuksen. Niin minäkin olen tehnyt.

Artist Revenue Streams -rapsan oli ensimmäisenä bongannut Musik & Talang.

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä