Paljonko somea on liikaa?

Lukekaapa tämä artikkeli Alex Daysta, brittiläisestä omakustannemuusikosta joka päätti ”hakkeroida” itsensä listakärkeen. Hän ponnahti sittemmin maansa sinkkulistan neloseksi ja yhtäkkiä kaikki musamediat halusivat tietää, mikä hänen salaisuutensa on. Toisin kuin Lily Allen ja Arctic Monkeys, joiden tuhkimotarinaa Myspacessa ilmeisesti liioiteltiin aikanaan, Day on edelleen täysin itsenäinen musiikintekijä ja -julkaisija. Kun kaverilla on 700 000 seuraajaa YouTubessa, lehdistöä ja managementia ei tarvita välikäsiksi mutkistamaan asioita.

Artikkeli sivuaa juttutuokiota, joka meillä oli viime lauantaina keikkaa odotellessa Game Roomin Ollin kanssa. Olli totesi, että viime aikoina menestystä saavuttaneita suomalaisräppäreitä yhdistää yksi asia: he juttelevat sosiaalisessa mediassa aktiivisesti ja henkilökohtaisella otteella. Joka kanavaan yhtä aikaa postattavien copy-paste-tiedotteiden aika on ohi.

Näin vanhoiksi gubbeiksi olemme sopeutuneet musamaailman murrokseen aika hyvin. Setä hoitaa FB-sivujaan sekä YouTube-kanavaansa kuin omaa poikaa ja Kunkku puolestaan loistaa Instagramissa. Olemme sopeutuneet siihenkin, että musiikista ei haluta enää maksaa – sen tekemiseen käytetyt rahat pitää yrittää kerätä takaisin keikkailemalla. Mutta miltä backstage-kuvat, studiopäiväkirjat ja tilapäivitykset tuntuvat soittajasta, jolle itsensä esilletuominen ei tunnu yhtään luontevalta?

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä

Vanhempi: Uudempi: