Viekää minut baariin

Tämän viikon kuuma peruna tuntuu olevan Päivi Räsäsen ehdottama ravintoloiden aukioloaikojen rajoittaminen. Anniskeluasiat eivät sisäministerille edes kuulu, mutta se ei estä valtakunnan virallista tiukkapipoa esittelemästä aikarajoituksia varmana konstina kansan raitistamiseen. Ravintolaväki on noussut asiasta takajaloilleen ja kansalaisvaikuttamisen isoin pyssy, nettiadressi, on otettu käyttöön. (päivitys 22.2. klo 20 myös Facebookissa viriää kapinamieli)

Yhden kohdan Räsänen on puheenvuorossaan saanut oikein: ihmiset tulevat nykyisin ravintoloihin turhan myöhään. Raittiusihmisenä hän ei kuitenkaan tiedä sitä, miksi ravintolat ovat menettäneet pelin etkoille. Kerrotaanpa se hänelle.

Ravintoloissa on sääntöjä

Kotibileissä saa kuunnella Spotifyä ja YouTubea vailla pelkoa Teoston agenteista. Kotibileissä ei tulla huomauttamaan, jos astut tuopin kanssa metrin liian kauas terassista eli ”anniskelualueesta”. Siellä ei myöskään tartuta naurettaviin muotoseikkoihin, kuten housujen tai paidan puuttumiseen. Kotibileissä ei ole tupakkalakia – saat vaikka nukuttaa vauvaa rööki huulessa.

Ravintoloilla on sääntöjä

Kotibileissä jääkaapista saa ottaa useamman kuin yhden annoksen kerrallaan, happy hourin viettäminen on sallittu ja vip-vieraille saa tarjota enemmän kuin kolme tuoppia. Kotibileiden markkinoinnissa voi viitata hauskanpitoon ja seksiin, kun taas ravintolat eivät uskalla laittaa mainoksiinsa kuin logon ja aukioloajat. Kotibileissä teini-ikäinenkin saa vetää kunnon perseet.

Ravintoloissa on kallista

Kotibileissä saa juoda laivalta kannettuja halpoja juomia – jotka muodostavatkin jo viidenneksen Suomessa kulutetusta alkoholista. Kaupasta haettu keskiketteräkin on reilusti halvempaa kuin baarissa, sillä kotibileiden isäntä ei laskuta vuokrakustannuksiaan vierailta. Kotibileistä toiseen voi siirtyä ilman narikkamaksuja.

Ravintoloissa on urpoja

Kotibileiden kutsuvieraslista sen sijaan koostuu vain hyväkäytöksisistä tuttavista. Jos naapurissa vietettäviin bileisiin on pesiytynyt liian humalaisia, metelöiviä, tupakoivia, paidattomia ja väkivaltaisia urpoja, heidät saa poistettua paikalta kätevästi yhdellä puhelinsoitolla. Kun kukaan ei ole syntisten baarien edustalla tappelemassa, poliisilla on ruhtinaallisesti aikaa kotikäynteihin.

http://www.youtube.com/watch?v=6NcsAbJi6jk

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä