Kirje Steen1:lle

Räppärikollegamme Steen1:n lausunnot ja tempaukset päätyvät aika ajoin uutisotsikoiden aiheeksi. Varsinkin Stenkan ulostulo Rähinän lapsiräppärien kykykilpailun suhteen oli niin osuva ja oikea-aikainen, että se veti lähestulkoon maton alta koko skabalta.

Nyt Steen1 tempaisee jälleen. Hän kertoo kotisivullaan uuden albuminsa olevan valmis, mutta se julkaistaan (ilmaiseksi) vasta kun kuuntelijoilta on kertynyt 10 000 euroa hänen tililleen. Asia ponnahti uutisaiheeksi varmasti siksi, että syksyllä on käyty vilkasta julkista keskustelua joukkorahoituksesta. Muun muassa oppikirjaa ei saanut porukalla rahoittaa, vaikka kysyntää oli.

Onko rahan kerääminen suoraan kuuntelijoilta joukkorahoitusta? Jos projektille etsitään rahaa esim. Kickstarter-palvelun kautta ja tarvittava summa ei täyty, koko homma raukeaa. Steen1 sen sijaan ilmoitti, ettei palauta rahoja. Vaikka levy on jo äänitetty. Läpinäkyvyyttä keräyksestä on myös turha etsiä – ellei Steen aio julkaista tiliotteitaan sosiaalisessa mediassa, kukaan ei saa tietää onko kymppitonni tullut täyteen. Tämä ei mielestäni ole joukkorahoitusta, tämä on hämäräperäistä. Olen samaa mieltä kuin Kissalan pojat tässä MikroPC:n uutisessa – jonkinlainen kuluttajansuoja täytyy löytyä myös joukkohankkeissa.

Me teimme Pekan kanssa Vapaapudotuksen välisoiton tälle levylle tilaustyönä, ilmaiseksi ja vailla mitään odotuksia tai toivetta vastapalveluksesta. Tiedän että yksi välisoitto on pelkkä hyttysen paska valtameressä, mutta silti jos olisin tiennyt meidän olevan osa tätä kiristystä, olisin harkinnut osallistumistani uudemman kerran. Oma moka, Stenkan julkaisu-uutinen on päivätty ennen kuin kävimme studiossa.

Stenkka pliis, älä pidä biisejä panttivankeinasi. Mihin sä sitä kymppitonnia enää tarvitset? Biisithän on jo purkissa. Laita levy kaikkien saataville ja käytä seuraaviin projekteihisi ne pari-kolme tonnia jotka olet jo saanut. Sekin on monikymmenkertaisesti enemmän kuin mihin monet muusikot joutuvat levymyynneissä nykyisin tyytymään.

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä