Palmupuistikon Perjantainousut osa 12

Tämän viikon nousuissa ajattelin tarjoilla minulle henkilökohtaisesti tuttujen tekijöiden biisejä. Edellisissä nousuissani jo hiukan sivusin sitä faktaa, että Suomesta löytyy nippu aivan huikeita tekijöitä, jotka ansaitsevat tulla mainituksi myös Palmupuistikolla. Taasen täytyy todeta, että mitään aivan tajutonta perjantaibiletykitystä ei pakettini taaskaan tarjoa. Olen kai sitten sen verran perisuomalainen melankolinen monni, että minuun vetoaa yleensä tuo sininen sävel. Yhyy ja snif. Koitetaan nyt kuitenkin aloittaa rempseästi.

Stig Dogg : Mä Tulin Sun Uniin

http://www.youtube.com/watch?v=20UCucptrzg

Stig, mukava mies ja idolini. Tähän kai pitäisi lisätä vielä se Kummelisketsin lausahdus, mutta enpä taida. Onhan tämä nyt kova biisi. Lyyrisesti pelkkää rautaa ja nerokkaat ”tzagadigada ah ah” -vokaalikikkailut kruunaa mestariteoksen. Jos et ole lähemmin tutustunut Stigin, tai paremminkin Stig Doggin tuotantoon, suosittelen lämpimästi. Ainakin minut se saa aina hyvälle tuulelle tai vaikka niihin kuuluisiin perjantaifiiliksiin… mutta mistä ihmeestä Stigidi keksi tuon ”Mä tulin sun uniin, sä tulit mun muniin” ? Se on runoutta.

Lemonator : Once I Killed A Boy With a Girl

http://www.youtube.com/watch?v=s6NpgyUalB8

Lemonator on varmasti yksi kautta aikojen aliarvostetuimpia suomalaisia bändejä, etenkin kun Lemonatorin tuotanto on erittäin laadukasta millä mittarilla tahansa mitattuna. Kotimainen englanninkielinen rock, ja etenkin pop on ollut kautta aikojen niitä hankalimpia läpilyötäviä Suomessa. Kilpaileehan luonnollisesti englanniksi laulava suomalainen bändi faneista ulkomaisten vastaavaa kamaa esittävien kanssa, jolloin painitaankin jo isoilla molskeilla. Muistan takavuosina kuunnelleeni Maison Rilax -albumin lähes puhki. Biisien takaa löytyvä leppoisa Lasse Kurki, nykyään Warner Musicin tuotantopäällikkö, on paitsi nerokas säveltäjä, myös verraton tuottaja. Kyseinen kappale on ehdoton suosikkini The Waltz -albumilta. Pian 12 vuotta vanha raita on edelleenkin todella freshin kuuloinen elektronisine elementteineen. Lemonator soi Sedän reteoissa tasaisin väliajoin edelleen.

Magenta Skycode : Open Air

http://www.youtube.com/watch?v=uzfgpMoYLKY

Jori Sjöroos tunnetaan muunmuassa lukemattomien PMMP -hittien takaa. Sitä menestystarinaa tuskin tarvitsee kenellekään sen kummemmin availla : Autokuormallinen omintakeisia hittejä ja pinkka platinalevyjä. Paula, Mira ja Jori ansaitsevat oman värikkään sivunsa ellei parikin suomalaisen popmusiikin historiikkiin ja tarina se vaan jatkuu, julkaisihan PMMP juuri uuden sinkun. Jorin omaperäinen tyyli säveltää ja tuottaa vetää meikäläisen välillä sanattomaksi. Niin mielikuvituksellista ja erikoista se on verrattuna valtaosaan radioiden soittamasta popista, joista itsekin pystyn välillä nimeämään eri softasyntikoiden preset -soundit. Jorin lauluäänessä kaikuu mystisen melankolisesti menneiden aikojen alternativesuuruudet. Turun ”hiljainen nero” kun laittoi Magenta Skycode -bändinsä kanssa IIIII -albumin pihalle, kävi Setä sen välittömästi ostamassa. Ja kuunteli tuhat kertaa läpi. Ja ihmetteli.

Palmupuistikon Perjantainousut on saatavana myös Spotify-soittolistana. Klikkaa Subscribe-nappulaa niin saat joka perjantai täydentyvän listan Spotifyysi.

avatar Mikko Tamminen on musiikkituottaja, jonka kappaleita on kuultu mm. Suomen, Saksan, Japanin ja Etelä-Korean hittilistoilla. Muut kirjoitukset käyttäjältä