Palmupuistikon Perjantainousut osa 11

Olen aistivinani että räpissä on tällä hetkellä vireillä paluu ysärille. Olipa kyse sitten Suomesta (Ruger Hauer), Ruotsista (Professor P & DJ Akilles) tai Americasta (REKS), pätkityt pianosamplet ovat yhtäkkiä kuumaa kamaa säksättävien sekvensserien jäädessä taustalle. Niinpä nämä Perjantainousut vedetään läpi räppibiiseillä, jotka muistuttavat hip-hopin kulta-ajasta ollen silti tätä päivää.

First Serve – Must B The Music

http://www.youtube.com/watch?v=OHmmYnw34hI

Tunnin mittainen konseptialbumi kuvitteellisesta bändistä, joka pönkii kellaritasolta menestykseen ja törmää sukseen tuomiin kiroihin? Ok, ihan kelpo idea. Kertojina hip-hopin vanhemmat valtiomiehet, joilta odottaisi status quota pönkittävää keep it real -räppiä eläkeikään asti? Nyt homma menee mielenkiintoiseksi. De La Soulin Dave ja Posdnuos ovat todellakin ajatelleet boksin ulkopuolelta tätä lättyä tehdessä. Vaikka Pos näyttää videolla häiritsevän paljon Black Eyed Peasin poppareiden faijalta, levy on tuotannoltaan tiukka ja kannattaa ehdottomasti kuunnella kokonaisuutena.

Action Bronson – Imported Goods

Queensin poriseva papupata Action Bronson liittyi siihen jenkkiräppärien pitkään joukkoon, joka feidaa Suomen-keikkansa kalkkiviivoilla jonkin puolivillaisen syyn takia. En ollut edes menossa, joten annetaan duden täräyttää tuo hämmentävän tiukka flownsa kuuluviin myös Puistikolla. Ghostface Killah kääntyisi haudassaan, jos olisi kuollut.

Common – Blue Sky

Arvostan Commonia kovasti siitä, että äijä on onnistunut päivittämään soundinsa ja imagonsa useampaan otteeseen 90-luvun jälkeen sen sijaan että tekisi reppuräppi-klassikko Resurrectionia uudestaan ja uudestaan. Mies ansaitsee tosin myös ruoskaa turhasta pehmoilusta elämänkerrassaan, mutta siitä lisää kun Palmupuistikon lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran. Uusin albumi Dreamer The Believer palasi Pharrell-kaveeraamisen jälkeen takaisin juurille, eikä ollenkaan negatiivisella tavalla.

Olen hieman eri mieltä artistien kanssa siitä, mistä biisistä video olisi kannattanut tehdä, joten Spotify-listassa löytyy tätä blogimerkintää enemmän kuunneltavaa.

 

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä