Matkalla Spotifyyn, osa 1

Tässä artikkelisarjassa tullaan käymään seikkaperäisesti läpi ne vaiheet, joilla artisti tai pienlevy-yhtiö saa oman musiikkinsa Spotifyyn. Tarvittaessa yrityksen ja erehdyksen kautta, kirjoitamme juttua sitä mukaa kun homma etenee.

Me täällä puistikolla päädyimme opettelemaan digijakelun salat itse useammasta syystä. Ensinnäkin, vanhoista omakustannelevyistämme ei ole tarkoitus enää tehdä uusintapainoksia. Ne on julkaistu kotipolttoisilla cd-levyillä, jotka kokemustemme mukaan saattavat reilussa kymmenessä vuodessa hapettua levyhyllyssä pilalle! Digijakelu on siis myös tapa turvata biisien saatavuus niille, jotka ovat levyn meiltä joskus ostaneet. Alkuvaiheessa siirrellään vanhaa katalogia jaeltavaksi, mutta tarkoitus on käyttää samaa kanavaa myös julkaisemattomiin biiseihin. Jos jakelusta ei itse ota selvää, joutuu turvautumaan muihin ja tyytymään heidän hintoihinsa ja palvelutasoonsa.

1. Jakelukumppanin valinta

Major labeleiden suosimisesta syytetty Spotify ei halua tehdä suoraan yhteistyötä bändien tai kääpiösarjan ley-yhtiöiden kanssa. Spotifyyn pyrkivä joutuu siis käyttämään välittäjää, joita on pitkä lista. Hyvänä puolena on se, että välittäjältä biisit singahtavat myös muihin musiikkikauppoihin, kuten iTunesiin. Itse kappaleet ja niiden metadata täytyy siis syöttää vain kerran.

Olin jo ladannut biisejä TuneCore-nimiseen palveluun, kun päädyin vielä kerran tutustumaan toiseen suomalaisten suosimaan palveluun, Record Unioniin, tarkemmin. Mielipide kääntyi lopulta RU:n eduksi lähinnä siksi, että hinnoittelu sopii paremmin levyille joilla ei ole juuri tuotto-odotuksia. Lisäksi sillä on jakeluverkostossaan mukana Beatport ja Meteli.net. Tässä vaiheessa Record Union on siis niskan päällä, mutta mitään ei ole vielä kiveen kirjoitettu.

Artikkelisarja jatkuu, kunhan saamme IFPI:ltä oman ISRC-koodin, jota tarvitaan, että tekijänoikeustulot löytäisivät automaattisesti oikeaan osoitteeseen. Luvassa on paljon hankalia lyhenteitä, valtavia streamauskorvauksia ja muuta jännää, pysy kanavalla!

– – –

Tämä on jatkokertomus, lue muut osat: Matkalla Spotifyyn.

avatar Markku Ikonen alias M79 on Kunkun ja Tamun keikka-dj. Päivätyökseen tämä tapahtumia 17-vuotiaasta järjestänyt vaasalainen suunnittelee ja tekstittää upeita juttuja nettiin ja printtiin. Muut kirjoitukset käyttäjältä